Nagy-Britannia 20 év után ismét exportál marhahúst az USA-ba

steak marhahús
Ragasztott, vagy nem ragasztott?
Vágólapra másolva!
Két évtized után ismét brit marhahús kerülhet az amerikai boltokba. A londoni kormány szerint ez 66 millió fontos üzleti lehetőséget jelenthet a következő években.
Vágólapra másolva!

Az 1996-os BSE, vagy közismertebb nevén „kergemarha-kór" járvány után teljesen leállt az USA-ba irányuló brit marhahús export.

Húsz év után azonban most változik a helyzet, és mostantól hivatalosan is elindulhatnak az első szállítmányok az észak-írországi Foyle Food Grouptól

– írja a BBC.

Miközben az egyik brit mezőgazdasági szervezet szerint „történelmi pillanatnak" vagyunk tanúi, a kormány azzal számol, hogy az amerikai piac mintegy 66 millió fontos üzleti lehetőséget jelent majd a következő öt évben.

20 év után kerülhet brit marhahús az amerikai tányérokra Forrás: AFP/Sébastien Rabany

A döntés előzménye, hogy 2019-ben az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság megvizsgálta a brit marhahús- és bárányexport lehetőségét, és a marhahús zöld jelzést kapott. A bárány esetében egyelőre még várni kell az export beindulására.

A brit kormány emellett jelezte, a marhahús-export megnyitása csupán a jéghegy csúcsa.

Az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások ugyanis hatalmas exportlehetőségeket biztosíthatnak majd a brit mezőgazdaság számára.

Jóllehet a kormány hivatalos közlése szerint a legszigorúbb és legmagasabb standardokhoz tartják majd magukat, egyes kritikusok attól tartanak, hogy a kereskedelmi megállapodás a gyengébb minőségű élelmiszer behozatalát is megnyitná a szigetországba.