Tettestársai is lehettek Fico radikális baloldali, ukránpárti merénylőjének

Vágólapra másolva!
A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő - mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap.
Vágólapra másolva!

Közölte, nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy "magányos farkasról" volt szó, mint azt korábban feltételezték. Estok szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, amikor már hatósági őrizetben volt, vagyis amikor már nem férhetett hozzá ezekhez. Hozzátette: nagy valószínűséggel a törlést nem a gyanúsított felesége végezte el. Matús Sutaj Estok úgy fogalmazott, hogy 

az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében "bizonyos emberek csoportja" állhat, amelynek tagjai "egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében".

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter (b) és Matus Sutaj Estok belügyminiszter (j) a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tájékoztatja a sajtót.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de intenzív ellátásra szorul. A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. Sérülései nagyon súlyosak voltak. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, négyszer eltalálva őt.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. Robert Fico szlovák miniszterelnök a szimpatizánsaival fogott kezet, amikor egy 71 éves férfi többször rálőtt egy fegyverrel; négy lövés eltalálta. Szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították a bíróságra a merénylőt. Új hírek érkeztek Robert Fico állapotáról.