Vágólapra másolva!
Sokak számára döbbenetes a hír: román állampolgár lett a magyar sakkozó, Rapport Richárd.

Rapport a román állampolgárságot 2024. március 21-én kapta meg hivatalosan, ahogyan a román sajtó erről beszámolt. Rapport amúgy feleségével, Rapport Jovanával együtt kapta meg az román állampolgárságot. A magyar sakkozó felesége szerb származású.

Rapport Richárd román állampolgár lett
Fotó: AFP 

Rapport 2022 tavaszán otthagyta a magyar válogatottat és Romániába költözött. Akkor kérte hivatalosan, hogy onnantól kezdve román színekben versenyezhessen. A sakkozó jelenleg a 29. a világranglistán. 

Azzal, hogy megkapta a román állampolgárságot, egészen biztossá vált, hogy az idei, szeptemberi sakkolimpián, amelyet Budapesten rendeznek meg, nem indulhat magyar színekben.

Amikor Rapport elhagyta a magyar sakkválogatottat és országot váltott, akkor még Szabó László volt a Magyar Sakkszövetség elnöke. Az egykori elnök akkor elfogadhatatlannak, érthetetlennek és károsnak nevezte a magyar versenyző döntését.

 Szabó távozása után sokan abban bíztak, hogy Rapportot sikerül rábeszélni döntésének megváloztatására. Ez azonban nem történt meg. 

Később Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség új elnöke még reménykedett a visszahonosításban, de ebből sem lett semmi.

2022-ben a Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. 

Akkoriban ez állt az országváltás hátterében. 

Az elmúlt két évben azonban ebből semmi sem valósult meg, sőt, Rapport jelenlegi 29. helyezése a világranglistán azt jelzi, hogy a teljesítménye igencsak visszaesett. 

Rapport Richárd hosszú évek óta nem nyilatkozott és nem állt szóba egyetlen magyar sportújságíróval sem.